Algemene Voorwaarden

Algemene Voorwaarden

Algemene voorwaarden van De Culinaire Makelaar B.V.
Artikel 1  Algemeen
1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen De Culinaire Makelaar B.V., hierna te noemen: “De Culinaire Makelaar”, en een Opdrachtgever, waarop De Culinaire Makelaar deze voorwaarden van toepassing heeft verklaard, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
2. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met De Culinaire Makelaar, voor de uitvoering waarvan door De Culinaire Makelaar derden dienen te worden betrokken.
3. De toepasselijkheid van eventuele algemene voorwaarden van Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
4. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. De Culinaire Makelaar en de Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.
5. Indien onduidelijkheid bestaat omtrent de uitleg van één of meerdere bepalingen van deze algemene voorwaarden, dan dient de uitleg plaats te vinden ‘naar de geest’ van deze bepalingen.
6. Indien zich tussen partijen een situatie voordoet die niet in deze algemene voorwaarden geregeld is, dan dient deze situatie te worden beoordeeld naar de geest van deze algemene voorwaarden.
7. Indien De Culinaire Makelaar niet steeds strikte naleving van deze voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn, of dat De Culinaire Makelaar in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze voorwaarden te verlangen.
Artikel 2  Offertes en aanbiedingen
1. Alle offertes en aanbiedingen van De Culinaire Makelaar zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte een termijn voor aanvaarding is gesteld.
2. De Culinaire Makelaar kan niet aan haar offertes of aanbiedingen worden gehouden indien de Opdrachtgever redelijkerwijs kan begrijpen dat de offertes of aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.
3. De in een offerte of aanbieding vermelde prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, daaronder begrepen reis- en verblijf-, verzend- en administratiekosten, tenzij anders is aangegeven.
4. Indien de aanvaarding (al dan niet op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de offerte of de aanbieding opgenomen aanbod, dan is De Culinaire Makelaar daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij De Culinaire Makelaar anders aangeeft.
5. Een samengestelde prijsopgave verplicht De Culinaire Makelaar niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige orders.
6. Indien na een gevraagde offerte de opdracht uitblijft, kunnen de kosten van de offerte in rekening worden gebracht.
Artikel 3  Contractduur; uitvoering; prijsverhoging
1. De overeenkomst tussen De Culinaire Makelaar en de Opdrachtgever wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.
2. Is voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden een termijn overeengekomen of opgegeven, dan is dit nimmer een fatale termijn. Bij overschrijding van een termijn dient de Opdrachtgever De Culinaire Makelaar derhalve schriftelijk in gebreke te stellen. De Culinaire Makelaar dient daarbij een redelijke termijn te worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan de overeenkomst.
3. De Culinaire Makelaar zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.
4. De Culinaire Makelaar heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
5. Indien door De Culinaire Makelaar of door De Culinaire Makelaar ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van de Opdrachtgever of een door de Opdrachtgever aangewezen locatie, draagt de Opdrachtgever kosteloos zorg voor de door die medewerkers in redelijkheid gewenste faciliteiten.
6. De Culinaire Makelaar is gerechtigd de overeenkomst in verschillende fasen uit te voeren en het aldus uitgevoerde gedeelte afzonderlijk te factureren.
7. Indien de overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd kan De Culinaire Makelaar de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat de Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
8. De Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan De Culinaire Makelaar aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, waaronder een nauwkeurige omschrijving van de werkzaamheden, functie, functie-eisen, arbeidsplaats en de beoogde looptijd van de opdracht, tijdig aan De Culinaire Makelaar worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan De Culinaire Makelaar  zijn verstrekt, heeft De Culinaire Makelaar het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en / of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de alsdan gebruikelijke tarieven aan de Opdrachtgever in rekening te brengen. De uitvoeringstermijn vangt niet eerder aan dan nadat de Opdrachtgever de gegevens aan De Culinaire Makelaar ter beschikking heeft gesteld.
9. De Culinaire Makelaar  bepaalt welke horecaprofessional zij aan de Opdrachtgever voorstelt ter uitvoering van de opdracht. De Culinaire Makelaar  baseert zich hierbij op de door Opdrachtgever verstrekte informatie en de haar bekende hoedanigheden, kennis en vaardigheden van de in aanmerking komende horecaprofessional. De Opdrachtgever is gerechtigd de voorgestelde horecaprofessional op redelijke gronden af te wijzen, in welk geval De Culinaire Makelaar een vervanger zal zoeken.
10. Indien de Opdrachtgever in gebreke mocht komen in de deugdelijke nakoming van hetgeen waartoe hij jegens De Culinaire Makelaar gehouden is, dan is de Opdrachtgever aansprakelijk voor alle schade aan de zijde van De Culinaire Makelaar daardoor direct of indirect ontstaan.
11. Indien De Culinaire Makelaar met de Opdrachtgever een vast honorarium of vaste prijs overeenkomt, dan is De Culinaire Makelaar niettemin te allen tijde gerechtigd tot verhoging van dit honorarium of deze prijs zonder dat de Opdrachtgever in dat geval gerechtigd is om de overeenkomst om die reden te ontbinden, indien de verhoging van de prijs voortvloeit uit een bevoegdheid of verplichting ingevolge de wet- of regelgeving of haar oorzaak vindt in een stijging van de prijs van grondstoffen, lonen et cetera of op andere gronden die bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren.
Artikel 4   Opschorting, ontbinding en annulering
1. De Culinaire Makelaar is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien de Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt, na het sluiten van de overeenkomst De Culinaire Makelaar ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen, indien de Opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is of indien door de vertraging aan de zijde van de Opdrachtgever niet langer van De Culinaire Makelaar kan worden gevergd dat zij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen.
2. Voorts is De Culinaire Makelaar bevoegd de overeenkomst te ontbinden indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of indien er zich anderszins omstandigheden voordoen die van dien aard zijn dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van De Culinaire Makelaar kan worden gevergd.
3. Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van De Culinaire Makelaar op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien De Culinaire Makelaar de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt zij haar aanspraken uit de wet en overeenkomst.
4. Indien De Culinaire Makelaar tot opschorting of ontbinding overgaat, is zij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan.
5. Indien de ontbinding aan de Opdrachtgever toerekenbaar is, is De Culinaire Makelaar gerechtigd tot verkrijging van vergoeding van alle schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan.
6. Indien de Opdrachtgever zijn uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen niet nakomt en deze niet-nakoming ontbinding rechtvaardigt, dan is De Culinaire Makelaar gerechtigd de overeenkomst terstond en met directe ingang te ontbinden zonder enige verplichting harerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling, terwijl de Opdrachtgever, uit hoofde van wanprestatie, wél tot schadevergoeding of schadeloosstelling is verplicht.
7. In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surséance van betaling of faillissement, van beslaglegging - indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven - ten laste van de Opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het De Culinaire Makelaar vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen danwel de overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting harerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van De Culinaire Makelaar op de Opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.
8. Indien Opdrachtgever een aan De Culinaire Makelaar gegeven opdracht korter dan 96 uur voor aanvang van een betreffende dienst van een bemiddelde horecaprofessional annuleert, dan is de Opdrachtgever voor de betreffende geannuleerde dienst alsnog 7 uur verschuldigd tegen het voor de betreffende opdracht overeengekomen tarief.
9. Annulering van een dienst, tenminste 96 uur voor de aanvang van de betreffende dienst, kan kosteloos geschieden.
Artikel 5  Overmacht
1. De Culinaire Makelaar is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtgever indien zij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.
2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan, naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buitenkomende oorzaken, voorzien of niet-voorzien, waarop De Culinaire Makelaar geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor De Culinaire Makelaar niet in staat is haar verplichtingen na te komen. Werkstakingen in het bedrijf van De Culinaire Makelaar of van derden daaronder begrepen. De Culinaire Makelaar heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen indien de omstandigheid die (verdere) nakoming van de overeenkomst verhindert, intreedt nadat De Culinaire Makelaar haar verbintenis had moeten nakomen.
3. De Culinaire Makelaar kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
4. Voor zoveel De Culinaire Makelaar ten tijde van het intreden van overmacht haar verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is De Culinaire Makelaar gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. De Opdrachtgever is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.
Artikel 6  Vergoeding, betaling en incassokosten
1. De hoogte van de verschuldigde vergoeding wordt in de overeenkomst vastgelegd. De vergoeding wordt berekend op basis van het aantal door een horecaprofessionalgewerkte uren.
2. Betaling dient steeds te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, op een door De Culinaire Makelaar aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders door De Culinaire Makelaar aangegeven. De Culinaire Makelaar is gerechtigd om periodiek te factureren.
3. Opdrachtgever kan slechts aan De Culinaire Makelaar bevrijdend betalen, tenzij door De Culinaire Makelaar schriftelijk anders aangegeven. Rechtstreekse betalingen aan een door De Culinaire Makelaar ter beschikking gestelde horecaprofessional, onder welke titel ook, zullen ten opzichte van De Culinaire Makelaar nimmer bevrijdend zijn.
4. Reclames betreffende een factuur van De Culinaire Makelaar door de Opdrachtgever, dienen binnen 14 kalenderdagen na factuurdatum schriftelijk, onder nauwkeurige opgaaf van redenen, bij De Culinaire Makelaar te zijn ingediend, bij gebreke waarvan het recht van de Opdrachtgever om de factuur te betwisten vervalt. De bewijslast betreffende tijdige indiening van een reclame rust op de Opdrachtgever.
5. Indien de Opdrachtgever in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is de Opdrachtgever van rechtswege in verzuim. De Opdrachtgever is alsdan een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke rente ex artikel 6:119a BW hoger is, in welk geval deze wettelijke rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat de Opdrachtgever in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledig verschuldigde bedrag.
6. De Culinaire Makelaar heeft het recht de door Opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente. De Culinaire Makelaar kan, zonder daardoor in verzuim te komen, een aanbod tot betaling weigeren, indien de Opdrachtgever een andere volgorde voor de toerekening van de betaling aanwijst. De Culinaire Makelaar kan volledige aflossing van de hoofdsom weigeren, indien daarbij niet eveneens de opengevallen en lopende rente en incassokosten worden voldaan.
7. De Culinaire Makelaar is, ongeacht de overeengekomen betalingsconditie, gerechtigd om voor de uitvoering van de opdracht voldoende zekerheid voor de betaling te verlangen en de afwerking van de opdracht te staken indien deze zekerheid niet kan worden gegeven.
8. De Opdrachtgever is nimmer gerechtigd tot verrekening van het door hem aan De Culinaire Makelaar verschuldigde. Bezwaren tegen de hoogte van een factuur schorten de betalingsverplichting niet op. De Opdrachtgever is evenmin gerechtigd om de betaling van een factuur om een andere reden op te schorten.
9. Indien de Opdrachtgever in verzuim is in de (tijdige) nakoming van zijn verplichtingen, dan komen alle redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor rekening van de Opdrachtgever. De buitengerechtelijke kosten worden berekend op basis van hetgeen in de Nederlandse incassopraktijk gebruikelijk is. Indien De Culinaire Makelaar echter hogere kosten ter incasso heeft gemaakt die redelijkerwijs noodzakelijk waren, komen de werkelijk gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking. De eventuele gemaakte gerechtelijke en executiekosten zullen eveneens op de Opdrachtgever worden verhaald. De Opdrachtgever is over de verschuldigde incassokosten eveneens rente verschuldigd.
Artikel 7  Vertrouwelijke informatie
De Culinaire Makelaar is verplicht alle vertrouwelijke informatie, bedrijfsgegevens, gegevensbestanden van de Opdrachtgever en overige bij de uitoefening van zijn werkzaamheden ter kennis komende vertrouwelijke gegevens zorgvuldig te bewaren en geheim te houden.

Artikel 8   Klachten en reclames, verjaringstermijn
1. Klachten en reclames dienen schriftelijk te geschieden binnen 7 dagen na uitvoering van de opdracht. Indien de Opdrachtgever tijdig reclameert, schort dit zijn betalingsverplichting niet op.
2. Indien vaststaat dat een ingezette horecaprofessional niet voldoet aan de door Opdrachtgever gestelde eisen en dienaangaande tijdig is gereclameerd, dan zal De Culinaire Makelaar voor een vervanger zorgdragen, tenzij het niet voldoen van de horecaprofessional te wijten is aan door Opdrachtgever verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens. 
3. In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren jegens De Culinaire Makelaar en de door De Culinaire Makelaar  bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, één jaar.

Artikel 9  Aansprakelijkheid
Ten aanzien van de aansprakelijkheid gelden tussen Opdrachtgever en De Culinaire Makelaar de volgende bepalingen:
a.     de Opdrachtgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek en is verplicht om de horecaprofessional concrete aanwijzingen te geven om te voorkomen dat de horecaprofessional in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt;
b.     de Opdrachtgever zal De Culinaire Makelaar te allen tijde vrijwaren voor schade die het gevolg is van het niet nakomen van de hiervoor sub a beschreven verplichtingen;
c.     de Opdrachtgever is aansprakelijk voor aanspraken van de horecaprofessional of derden die voortvloeien uit of verband houden met een schade van de horecaprofessional. De Culinaire Makelaar is jegens Opdrachtgever niet aansprakelijk voor schade en/of verliezen die een horecaprofessional toebrengt aan Opdrachtgever en/of derden. De Opdrachtgever vrijwaart De Culinaire Makelaar voor iedere aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeit uit schade en/of verliezen veroorzaakt door een horecaprofessional;
d.    de Opdrachtgever vrijwaart De Culinaire Makelaar voor aanspraken van de horecaprofessional of derden die voortvloeien uit of verband houden met een schade van de horecaprofessional;
e.    De Culinaire Makelaar is niet aansprakelijk voor schade die door de horecaprofessional wordt toegebracht;
f.     de Opdrachtgever vrijwaart De Culinaire Makelaar  voor aanspraken die verband houden met en/of voortvloeien uit schade die is toegebracht door de horecaprofessional;

g.    De Culinaire Makelaar  is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat De Culinaire Makelaar is uitgegaan van door of namens de Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
Artikel 10  Vrijwaring
Onverminderd het bepaalde in artikel 9 (Aansprakelijkheid), vrijwaart de Opdrachtgever De Culinaire Makelaar voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan De Culinaire Makelaar  toerekenbaar is. Indien De Culinaire Makelaar uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Opdrachtgever gehouden De Culinaire Makelaar zowel buiten als in rechte te vrijwaren en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Opdrachtgever in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is De Culinaire Makelaar zonder ingebrekestelling, gerechtigd zelf daartoe over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van De Culinaire Makelaar en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Opdrachtgever.
Artikel 11  Toepasselijk recht en geschillen
1. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij De Culinaire Makelaar partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft.
2. De rechter in de vestigingsplaats van De Culinaire Makelaar is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Niettemin heeft De Culinaire Makelaar  het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.
Artikel 12  Vindplaats en wijziging voorwaarden
1. Deze voorwaarden zijn vindbaar op de website van De Culinaire Makelaar (www.deculinairemakelaar.nl).
2. Van toepassing is steeds de laatst gedeponeerde versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van de totstandkoming van de rechtsbetrekking met De Culinaire Makelaar.
3. De Nederlandse tekst van de algemene voorwaarden is steeds bepalend voor de uitleg daarvan.
4. De Culinaire Makelaar heeft het recht deze algemene voorwaarden te wijzigen. De gewijzigde algemene voorwaarden zijn van toepassing op de werkzaamheden van nieuwe opdrachten en op de werkzaamheden van lopende opdrachten vanaf het moment dat de wijzigingen zijn ingegaan.

 

Kok inhuren voor: